Skip links

Petrol Olmadan Plastik Yapılabilir mi?

Evet, petrol dışındaki kaynaklardan plastik üretmek mümkündür.

Ham petrol, modern plastik için ana karbon kaynağı olsa da, yenilenebilir malzemelerden bir dizi varyant üretilmektedir. Petrol kullanılmadan üretilen plastik, biyobazlı plastik veya biyoplastik olarak pazarlanmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi yenilenebilir biyokütleden üretilmektedir:
  • Lignin, selüloz ve hemiselüloz,

  • Terpenler,

  • Bitkisel katı ve sıvı yağlar,

  • Karbonhidratlar (şeker kamışından elde edilen şekerler vb.)

  • Geri dönüştürülmüş gıda atıkları

  • Bakteriler

Ancak biyoplastiklerin her durumda otomatik olarak daha sürdürülebilir bir alternatif olmadığı unutulmamalıdır. Biyoplastikler parçalanma şekillerine göre farklılık gösterir ve biyoplastikler de her malzeme gibi üretimlerinde kaynak gerektirir.
Örneğin PLA gibi biyoplastikler, belirli çevresel koşullarda bozunacak biyolojik olarak parçalanabilir bir malzemeyi temsil eder, ancak her türlü iklimde biyolojik olarak bozunmayabilir. Bu nedenle PLA bazlı plastik atık akışı gereklidir. PLA söz konusu olduğunda, geri dönüşüm prosedürü sırasında bozunmaya başlayan hassas bir polyesterdir ve mevcut plastik geri dönüşüm akışını kirletebilir.
Ancak biyoplastikler, uygun bir atık akışı göz önünde bulundurularak tasarlandığında birçok kullanım alanına sahip olabilir.
Biyoplastikler, biyolojik olarak parçalanabilen şişeler ve ambalaj filmleri yapmak için gerekli olanlar gibi tek kullanımlık plastik üretimi için potansiyel malzemelerdir. Örneğin, 2019 yılında Sussex Üniversitesi’nden bir araştırmacı balık derisi atıkları ve alglerden MarinaTex adı verilen şeffaf bir plastik film üretmiştir. Biyopolimerler ayrıca kontrollü ilaç salınımı, ilaç paketleme ve emilebilir cerrahi sütürler gibi tıbbi uygulamalar için de araştırılmıştır.
Maurice Lemoigne (Fransa, 1926), Bacillus megaterium bakterisinden polihidroksibütirat (PHB) bakterisinden yapılan ilk biyoplastikleri keşfetmiştir. Bakteriler şeker tükettikçe polimerleri üreteceklerdir. Lemoigne’nin buluşunun önemi, 1970’lerin ortalarında yaşanan petrol krizi petrol bazlı ürünlerin yerine geçecek ürünlerin keşfedilmesine yönelik ilgiyi artırana kadar göz ardı edildi.
Henry Ford (ABD, 1940) bazı araba parçaları için soya fasulyesinden yapılan biyoplastikleri kullanmıştır. Ford, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ucuz petrol arzının fazlalığı nedeniyle soya plastiği kullanımını durdurmuştur.
Geri
WhatsApp
Ara
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.