Skip links

2023 Yılı Plastik İşleme Makineleri Üretimi, İhracatı ve İthalat Değerleri

2023 yılının ilk çeyreğinde plastik işleme makineleri ile aksam ve parçaları sektöründe 73 milyon dolar üretim, 75 milyon dolar ithalat, 29 milyon dolar ihracat ve 119 milyon dolar da iç pazar satışları (plastik sektörünün makine ve teçhizat yatırımı) gerçekleşmiştir.

Bu dönemde sektör 46 milyon dolar dış ticaret açığı vermiş, iç satışların (sektörün makine teçhizat yatırımının) %63’ü ithalatla karşılanmış ve ihracatın ithalatı karşılama oranının da %3 olarak gerçekleşmiştir.

Plastik Enjeksiyon Makineleri

2023 yılının ilk çeyreğinde plastik enjeksiyon makineleri sektöründe 1 milyon dolar üretim, 21 milyon dolar ithalat, 1 milyon dolar ihracat ve 21 milyon dolar da iç pazar satışları (plastik sektörünün enjeksiyon makine yatırımı) gerçekleşmiştir.
Bu dönemde enjeksiyon makinalarında 20 milyon dolar dış ticaret açığı verilmiştir. Bu dönemde plastik enjeksiyon makinelerinde iç satışların (sektörün enjeksiyon makineleri yatırımının) %97’sinin ithalatla karşılandığı ve ihracatın ithalatı karşılama oranının da %3 olarak gerçekleştiği görülmektedir.
2023 yılının ilk çeyreğinde plastik enjeksiyon makinaları toplam ithalatının %100’ü 9 ülkeden yapılmıştır. Çin toplam ithalattan %747,3 Tayvan %12,2 ve Japonya %11,8 pay almıştır. Aynı dönemde plastik enjeksiyon makineleri ihracatının %98,6’sı 10 ülkeye yönelik olarak yapılırken, İran, Rusya Federasyonu ve İsrail plastik enjeksiyon makinaları ihracatından toplam %72 pay alarak ilk 3 büyük ihraç pazarını oluşturmuştur.

Plastik Ekstrüksiyon Makineleri

2023 yılının ilk çeyreğinde plastik ekstrüzyon makineleri sektöründe 22 milyon dolar üretim, 16 milyon dolar ithalat, 11 milyon dolar ihracat ve 27 milyon dolar da iç pazar satışları (plastik sektörünün ekstrüzyon makine yatırımı) gerçekleşmiştir. Bu dönemde ekstrüzyon makinalarında 5 milyon dolar dış ticaret açığı verilmiştir.
Bu dönemde plastik ekstrüzyon makinelerinde iç satışların (sektörün ekstrüzyon makineleri yatırımının) %59’unun ithalatla karşılandığı ve ihracatın ithalatı karşılama oranının da %70 olarak gerçekleştiği görülmektedir.
2023 yılının ilk çeyreğinde plastik ekstrüzyon makinaları toplam ithalatının %99,9’u 10 ülkeden yapılmıştır. Toplam ithalattan Almanya %51,2, Çin %14,5, pay almıştır. Aynı dönemde plastik ekstrüzyon makineleri ihracatının %82,3’ü 10 ülkeye yönelik olarak yapılırken, Rusya Federasyonu, Cezayir ve ABD plastik ekstrüzyon makinaları ihracatından toplam %54 pay alarak ilk 3 büyük ihraç pazarını oluşturmuştur.

Şişirme Makineleri

2023 yılının ilk çeyreğinde şişirme makineleri sektöründe 3 milyon dolar üretim, 3 milyon dolar ithalat, 1 milyon dolar ihracat ve 5 milyon dolar da iç pazar satışları (plastik sektörünün şişirme makinaları yatırımı) gerçekleşmiştir. Bu dönemde şişirme makinalarında 2 milyon dolar dış ticaret açığı verilmiştir.
Bu dönemde şişirme makinelerinde iç satışların (sektörün şişirme makineleri yatırımının) %65’inin ithalatla karşılandığı ve ihracatın ithalatı karşılama oranının da %36 olarak gerçekleştiği görülmektedir.
2022 yılının ilk çeyreğinde ithalatın %100’ü 5 ülkeden yapılmıştır. Almanya toplam ithalattan %63,3 pay almıştır.
Bu dönemde yapılan 1,2 milyon dolarlık plastik şişirme makinaları ihracatının %100’ü 103 ülkeye yönelik gerçekleştirilmiş olup, Özbekistan toplam ihracattan %92 pay almıştır

Termoform Makineleri

2023 yılının ilk çeyreğinde termoform makineleri sektöründe 3 milyon dolar üretim, 1 milyon dolar ithalat, 1 milyon dolar ihracat ve 3 milyon dolar da iç pazar satışları (plastik sektörünün termoform makinaları yatırımı) gerçekleşmiştir. Bu dönemde termoform makinalarında 1 milyon dolar dış ticaret fazlası verilmiştir.
Bu dönemde termoform makinelerinde iç satışların (sektörün termoform makineleri yatırımının) %25’inin ithalatla karşılandığı ve ihracatın ithalatı karşılama oranının da %200 olarak gerçekleştiği görülmektedir.
2023 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen toplam termoform makinaları ithalatının %100’ü 5 ülkeden yapılmıştır. Çin toplam ithalattan %75,4 pay almıştır.
Aynı dönemde toplam termoform makineleri ihracatının %99,4’ü 10 ülkeye yönelik olarak gerçekleşmiş olup, Trinidad ve Tobago, Moğolistan, İran ve Bulgaristan toplam ihracattan %40 pay almıştır.

Presler ve Diğer Makineler

2023 yılının ilk çeyreğinde presler ve diğer makinalar sektöründe 26 milyon dolar üretim, 28 milyon dolar ithalat, 10 milyon dolar ihracat ve 44 milyon dolar da iç pazar satışları (plastik sektörünün pres ve diğer makinalar yatırımı) gerçekleşmiştir.
Bu dönemde presler ve diğer makinalarda 18 milyon dolar dış ticaret açığı verilmiştir. Bu dönemde presler ve diğer makinelerde iç satışların (sektörün presler ve diğer makineler yatırımının) %65’inin ithalatla karşılandığı ve ihracatın ithalatı karşılama oranının da %37 olarak gerçekleştiği görülmektedir.
2022 yılının ilk çeyreğinde 10 ülkeden yapılan ithalat toplam presler ve diğer makinalar ithalatının %98’ini oluşturmuştur. Çin, Almanya ve İtalya toplam pres ithalatından yaklaşık %75 pay almıştır.
Bu dönemde toplam pres ihracatının %56’sı 10 ülkeye yönelik olarak yapılmıştır. Sırbistan, Rusya Federasyonu ve Mısır’a yapılan ihracat toplam ihracatın %27’sini oluşturmuştur.

Aksam ve Parçalar

2023 yılının ilk çeyreğinde aksam ve parçalar sektöründe 15 milyon dolar üretim, 6 milyon dolar ithalat, 4 milyon dolar ihracat ve 17 milyon dolar da iç pazar satışları (plastik sektörünün aksam ve parçalar yatırımı) gerçekleşmiştir.
Bu dönemde aksam ve parçalarda 2 milyon dolar dış ticaret açığı verilmiştir. Bu dönemde aksam ve parçalarda iç satışların (sektörün aksam ve parçalar yatırımının) %34’ünün ithalatla karşılandığı ve ihracatın ithalatı karşılama oranının da %65 olarak gerçekleştiği görülmektedir.
2023 yılının ilk çeyreğinde 10 ülkeden yapılan aksam ve parçalar ithalatı toplam ithalatın %92’sini oluşturmuştur. Çin, Almanya ve İtalya toplam parça ithalatından %71 pay almıştır.
Aynı dönemde toplam aksam ve parça ihracatının %69’u 10 ülkeye yönelik olarak gerçekleşmiştir. Almanya ve Sırbistan toplam aksam ve parçalar ihracatından %38 pay almıştır.

Kaynak: Pagder

Geri
WhatsApp
Ara
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.