Batı Yaptırımları ve Rusya’nın Plastik Endüstrisi
Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan askeri çatışma ile Avrupa’nın uyguladığı ambargodan dolayı, plastik endüstrinde kilit noktada olan hammaddelerin, bitmiş ürünlerin ve önemli teknolojilerin ithalatlarının askıya alınması; Rusya’yı modern tarihin en derin kriziyle karşı karşıya bıraktı.
Savaşın başladığı tarih olan 24 Şubat 2022 öncesinde Rus polimer ve işleme sektörleri yıllık %5 büyüme oranına sahipti. Sektör, hammaddelere erişim ve Rusya’da ve dünya genelinde artan plastik talebi sayesinde istikrarlı bir şekilde büyüyordu.
Batı yaptırımları, Rusya’da üretilmeyen plastikle ilgili birçok hammadde, makine, yedek parça ve ekipmanları tedariğini durdurdu.
Mamul plastik ürün üreticilerine yönelik bir kamu kuruluşu olan “Rusya Plastik İşleme Birliğine” göre, sektördeki ekipmanların yüzde 95’i ithal ediliyor ve bunların çoğu da Batı ülkelerinden geliyordu.
Hem ekipman hem de bitmiş ürün sıkıntısıyla başa çıkmanın bir yolu, Çin gibi “dost” olarak adlandırılan ülkelerden tedariki artırmak olabilirdi. Fakat karmaşık lojistik ve uzun mesafeler nedeniyle bu pahalı bir yöntemdir.
Bu noktada Rus plastikleri için diğer potansiyel tedarikçiler Hindistan ve özellikle de Türkiye olarak ortaya çıkmaktadır.
Coğrafi ve politik yakınlığın yanında, Türk üreticilerin fiyat kalite performansı; plastik hammadde, makine, yedek parça ve ekipmanları tedariği konusunda Türkiye’yi Rusya pazarında öne çıkan ülke olmasını sağlamıştır.
Bunlara ilave olarak 2023 yılındaki, 2 trilyon Dolarlık Gayrisafi Yurtiçi Hasılasıyla, dünyanın en büyük 11. Ekonomisi olan Rusya, dış ticarette istikrarlı ithal ikameci politikaların yürütülmesi ve eş zamanlı ülke içi üretime ağırlık verilmesi sonucu, 2023 yılında %3,6’lık bir büyüme kaydedilmiştir.
Hükümet politikası olarak ülke içi üretimin arttırılması için verilen yüksek teşvikler, özellikle plastik üretim sektöründe hammadde, makine ve ekipmanlarının ağırlıklı olarak Türkiye’den ithal edilmesini sağlamıştır.
Hükümetin yerli üretimin daha aktif bir şekilde geliştirilmesi için verdiği desteklerin ithalata olan bağımlılığı azaltacağını umuluyor. Örneğin Rus tıbbi cihaz üreticisi Samara kısa bir süre önce Rus lateksinden tek kullanımlık eldiven üretimine başladı.
Yaşanılan bu süreçte Sibur, Rusya’da bir dizi yeni yatırım projesi başlatmayı başardı. “İkincil hammadde kullanımıyla PET pelet üretiminin başladığını” belirten Sibur sözcüsü, “bu çalışmanın şirket için kaynakları rasyonel bir şekilde kullanmaya ve döngüsel ekonomi ilkelerini uygulamaya olanak tanıyan kilit bir proje olduğunu” belirtti.
Tesis tam kapasiteye ulaştığında yılda 144.000 metrik ton Vivilen PET tedarik edebilecek ve bu miktar 1,7 milyar kullanılmış plastik şişeye eşdeğer olacak.
Sibur ve diğer önde gelen Rus analistler, Rus polimerlerine yönelik mevcut talep seviyesinin genel olarak yüksek olduğunu tahmin ediyor. Yılda 700.000-800.000 ton polimer talebinin olduğu ülkede üretim sadece 300.000 ton seviyesinde.
Sibur ayrıca yapmış olduğu yeni yatırımlar ve yeni ithalat anlaşmalarıyla, yıllık 400.000 tonun üzerinde olan polielefin talebinin, yaklaşık 50.000 tonunu üretmeye başlamıştır.
Şu anda Rusya’da baz polimer üretimi için toplam kapasitenin 8.3 milyon ton, işleme hacminin ise 5 milyon ton olduğu tahmin ediliyor ve bunun yaklaşık yüzde 25’ini ithal ürünler oluşturuyor.
Batı ülkelerinin uyguladığı ambargodan dolayı plastik üretim ve tüketim pazarında daralan Rusya; plastik hammadde, makine ve ekipmanlar konusunda çıkış yolunu Türkiye üzerinden bulmuştur. Türkiye’nin plastik hammadde, makine ve ekipman sektöründeki fiyat ve kalite performansı yanında, coğrafi, siyasi ve kültürel yakınlığı, lojistik kolaylığı ve servis verme konularındaki hızlı çözümleri, plastik hammadde, makine ve ekipmanların tedariği konusunda Rus alıcıları Türkiye’ye yönlendirmiştir.
Plasfed verilerine göre, 2023 yılında Türkiye’den Rusya Federasyonuna yapılan plastik hammadde ihracatının bir önceki yıla göre değer bazında %48,2; plastik işleme makinaları ihracatının ise yine aynı dönemde değer bazında; %135,7 artışı, plastik teknolojilerinde Türkiye’nin Rusya’ya olan ihracat artışlarını gösteren ve içeriğimizi destekleyen en güzel örneklerdir.
Plastik teknolojileri konusunda, Rusya’nın en büyük fuarı RUPLASTICA ile, sizde bu büyük ve boş pazarın ticari boşluklarından yararlanarak ihracatınızı arttırma fırsatlarını yakalayın.
Kaynak: Plastic News